Website cache: wat is het en wat doe je ermee?

24 november, 2023

Je hebt de term vast voorbij zien vliegen ‘cache’; ook wel eens uitgesproken als ‘kasjee’, of ‘chase’, maar wat betekent het? Wij kunnen alvast verklappen dat het niks te maken heeft met de kassière van de supermarkt of een high-end achtervolging op de snelweg. In dit artikel leggen we uit hoe je cache wél uitspreekt en wat je ermee kan doen.

Wat is website cache?

De juiste uitspraak van cache is te vergelijken met het Engelse woord voor geld: ‘cash’. De betekenis van het woord zelf verwijst naar een voorraad of opslagplaats. Maar wat wordt er eigenlijk opgeslagen? Cache slaat gegevens op die je computer verzamelt tijdens het initiële laden van een webpagina. Om het wat makkelijker te maken hebben we een voorbeeld:

Stel voor dat je voor de eerste keer naar een nieuwe locatie rijdt. In het begin vertrouw je op de hulp van Google Maps, maar na verloop van tijd ken je de route al uit je hoofd, waardoor het volgende ritje veel eenvoudiger wordt.

Caching werkt op een vergelijkbare manier. Wanneer je een webpagina voor het eerst opent, kan het even duren voordat deze volledig is geladen. Dit komt doordat je apparaat gegevens moet ophalen van een externe database om de pagina weer te geven. Maar de volgende keer dat je dezelfde pagina opent, haalt je apparaat de benodigde gegevens uit zijn eigen opslag, waardoor de pagina veel sneller laadt.

Wat gebeurt er als je cachegeheugen wist?

Het komt vaak voor dat een webpagina niet correct wordt weergegeven, met ontbrekende afbeeldingen of tekst die niet verschijnen. Dit kan gebeuren omdat de opgeslagen gegevens verouderd zijn wanneer je de website opnieuw bezoekt, wat resulteert in verouderde inhoud die niet up-to-date is. Hierdoor zie je geen nieuwe content. Caching is dus browser-specifiek, als jij de content niet ziet gebeurt dit vooral omdat je een site in korte tijd veel bezoekt. Dat jij de content niet ziet betekent niet dat anderen het ook niet zien. Een gebruiker die de site of pagina niet eerder heeft bezocht of een lange tijd niet meer heeft bezocht, ziet de aanpassingen waarschijnlijk direct. Daarom is het belangrijk om je cache af en toe te legen. Hoewel de pagina’s mogelijk iets langzamer laden, zorgt dit ervoor dat je de meest actuele gegevens downloadt, waardoor de juiste website-inhoud wordt weergegeven.

Veelvoorkomende situaties waarin dit probleem zich voordoet, zijn bijvoorbeeld wanneer je een nieuwe blog hebt geschreven, maar deze niet ziet op de website. Dit geldt bijvoorbeeld ook als je nieuwe producten aan een webshop hebt toegevoegd of de volgorde van je menu hebt gewijzigd, maar de oude versie nog steeds op de website ziet. Daarom is het van belang om niet te vergeten de cache te legen als je denkt een verouderde versie te zien.

Hoe verwijder je de website cache?

Je hebt verschillende opties om cache te verwijderen, hier zijn de twee makkelijkste opties: optie 1 is om een specifieke website te refreshen die je open hebt staan. Optie 2 is om cache in het algemeen te kunnen wissen.

Optie 1: harde refresh website

  1. Ga naar de website die niet inlaadt.
  2. Druk op de toetsen [Cmd], [Shift] en [R] voor Mac of [Ctrl] en [F5] voor Windows.
  3. Wacht een paar seconden tot de website opnieuw is ingeladen.

Optie 2: algemene verwijdering

  1. Druk op de toetsen [Cmd/Ctrl], [Shift] en [Del]. Idem. Zorg ervoor dat je alle toetsen tegelijk indrukt.
  2. Er wordt een nieuw venster geopend: “Browsegegevens wissen”.
  3. Hierin kan je bovenaan selecteren voor welke periode je de cachegegevens wilt verwijderen. Je kan kiezen tussen “afgelopen uur”, “afgelopen 24 uur”, “afgelopen 7 dagen”, “afgelopen 4 weken” of “alles”.
  4. Als je alle cachedatums wilt verwijderen, selecteer je “alles”.
  5. Vink vervolgens het vakje aan voor “gecachete afbeeldingen en bestanden”.
  6. Om het daadwerkelijk te verwijderen druk je op de knop “gegevens wissen”
  7. Laad daarna de site opnieuw.

Optie 3: verwijdering mobiel

Voor mobiele gebruikers verschilt het aan het soort mobiel dat je gebruikt, maar ook aan het soort browser dat je gebruikt.

Bij de volgende gelegenheid dat je te maken krijgt met een langzaam ladende website of ontbrekende content, is het waardevol om te beseffen hoe cache kan bijdragen aan het verbeteren van jouw internetervaring. Door grip te krijgen op caching en te leren hoe je het kunt beheren, kun je verzekeren dat je altijd toegang hebt tot de meest recente online content.

Cache verwijderen in jouw Helix website

Als je problemen ervaart met ontbrekende onderdelen op je eigen website die door ons is gemaakt en je weet niet hoe je dit kunt oplossen, vind dan meer informatie in onze helpdesk van Another Concept.

Ga terug